In het kort – uit de zomer

De afgelopen twee maanden waren veel mensen enkele weken met verlof. Daarom hieronder de belangrijkste berichten in herhaling, mét link.

Een opfrisser van het bestaan van het groene boekje dat hoort bij de telecom herstraattarieven. Hier staan de gedachten en afspraken in die zijn gemaakt met de telecomsector en waarvoor GPKL via de VNG jaarlijks tarieven publiceert. Voor niet-telecomtarieven zijn geen landelijk bindende afspraken gemaakt. Echter, er is een handreiking beschikbaar en in een aantal gemeenten en regio’s is deze wel bindend.

De ACM doet een breed onderzoek naar hoe haar codes en tariefreguleringen het beste aansluiten op de energietransitie. GPKL roept haar leden op om mee te denken om een gezamenlijke reactie te geven. De tariefregulering zelf kan taai lijken, maar bevat cruciale prikkels om bepaalde ruimteclaims wel of niet te faciliteren. Lees hier de hele oproep.

De VNG publiceerde eind juli twee documenten over de ruimtelijke inpassing van energie-infra. We schreven er dit bericht over. De handreiking is geen stap-voor-stap ‘hoe te handelen’, omdat de werkelijkheid is dat zowel netbeheerders als gemeenten wat experimenteren met hun werkmethode. Wel bevat het document een verzameling aan handige inzichten en methodes over dit onderwerp.

Kijk op het nieuws-overzicht voor alle berichten uit de zomerperiode.