Zwolle Ondersteboven: de wereld onder je voeten

Bodem en ondergrond spelen een belangrijke rol in onder meer klimaatadaptatie, energietransitie en gezondheid. Maar wat speelt er zich eigenlijk allemaal af onder onze voeten? “Met het project Zwolle Ondersteboven nemen we een kijkje in de bodem en ondergrond, waar kabels, leidingen, drinkwater en archeologie allemaal een plekje hebben. Ook geven we tips hoe jij de stad leefbaarder, groener en gezonder kan maken. Zwolle Ondersteboven is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Zwolle en het Nationaal Bodem- en Water Traineeship”, zo laat de gemeente weten.  

Onderdeel van het project is een campagne die inwoners bewust maakt van het belang van de functies van bodem en ondergrond voor de leefomgeving. Hiervoor zijn door de hele stad tegels en stickers aangebracht met daarop afbeeldingen van de verschillende functies. Van het leveren van drinkwater tot aan het bewaren van onze geschiedenis: de grond onder onze voeten doet het allemaal.  In totaal zijn zeven functies van de bodem en ondergrond uitgelicht: ‘Drinkwater’, ‘Kabels en Leidingen’, ‘Klimaatadaptatie’, ‘Energietransitie’, ‘Bodemleven’, ‘Archeologie’ en ‘een Zwols initiatief’. De QR-code bij de afbeeldingen verwijst naar de site van de gemeente Zwolle met meer informatie over deze thema’s. Daarnaast staat hier kort uitgelegd hoe de bodem bijdraagt aan deze thema’s, wat voor impact het op het dagelijks leven heeft en wat inwoners kunnen doen om de bodem gezond te houden. 

Wethouder Klimaat en Energie Arjan Spaans: “Er speelt ontzettend veel in de gemeente Zwolle op gebied van bodem en ondergrond. Toch weten een heleboel inwoners dit niet. Dit project gaf ons een unieke kans om te laten zien hoe belangrijk de bodem en ondergrond is voor ons dagelijks leven. Maar ook hoeveel initiatieven er al lopen vanuit de gemeente en inwoners om de bodem gezond te houden.” Op 30 september heeft wethouder Spaans de eerste tegel onthuld. De tegels zijn te vinden op het Assendorperplein. Daarna komen er steeds meer locaties bij. Meer info via zwolle.nl/bodemenondergrond.

Bron: De Swollenaar, 5 oktober 2022