Nutsbedrijven Groningen breken samen slechts één keer de straat op

De gemeente Groningen startte op 29 september met een proef om nutsbedrijven te laten samenwerken, zodat straten maar één keer opgebroken hoeven te worden in plaats van vijf keer. Door het gezamenlijk aanpakken van verschillende werkzaamheden door gemeente en nutsbedrijven hebben de bewoners van de Groningse buurten Noorderplantsoen en De Hoogte maar één keer overlast.

Het proefproject in de twee stadsbuurten behelst in totaal 2718 adressen en wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Koninklijke Oosterhof Holman en Pol infratechniek. In het project ‘Samen aan de leiding’ werken het Waterbedrijf Groningen, netbeheerder Enexis en de gemeente Groningen samen in één operatie om zowel riolering als verouderde elektriciteitskabels en gas- en waterleidingen te vervangen. En hier en daar wordt daarbij ook de herinrichting van de straat meegenomen, zoals het vernieuwen van fietspaden.

Kostenbesparing
Sander de Haan, ceo van Koninklijke Oosterhof Holman: “We kennen het allemaal. De ene week ligt de straat open vanwege rioleringswerkzaamheden. Een maand later opnieuw door de netbeheerder en niet lang daarna door het energiebedrijf om verouderde kabels te vernieuwen. Dit leidt niet alleen tot onnodige overlast voor de bewoners, maar vooral ook tot onnodige kosten, veelal belastinggeld waar je verantwoord mee om moet gaan. Door het in een keer goed te doen besparen we flink per opgebroken straat.”

Bouwapp
Het nieuwe concept vergt goed overleg tussen de bedrijven. De Haan: “Ook communiceren we goed met de bewoners. Er is een speciale bouwapp die ze op hun telefoon kunnen downloaden, zodat ze precies zien wat de planning is van de werkzaamheden en wanneer er overlast is. Daarnaast stemmen we onze werkzaamheden af op de wensen van de bewoners. Mocht er bijvoorbeeld een verhuizing op stapel staan of de bezorging van een nieuwe koelkast, dan kunnen we daar rekening mee houden.”

‘Blauwdruk voor bouwend Nederland’
De Haan denkt dat deze nieuwe aanpak ook elders snel navolging gaat krijgen: “Wat we hier aan ervaring opdoen van het gezamenlijk optrekken en de eventuele kinderziektes, gaan we verwerken in een blauwdruk voor heel bouwend Nederland. Ik verwacht dat deze werkwijze in snel tempo in heel ons land wordt omarmd.”

Bron: OTAR, 1 oktober 2021