De aannemer heeft het gevoel dat de boor ‘ergens’ tegenaan zit, dan gaat het he-le-maal mis

Veel automobilisten van en naar Beuningen zullen de afgelopen tijd de afsluiting van een van de toegangswegen naar het dorp hebben gezien. Een ondergronds gevalletje van ‘Foutje, bedankt’, zo blijkt. Dit is het verhaal over de blunder van een aannemer, die een wekenlange en metersdiepe ‘reparatie van de buitencategorie’ nodig maakte.

Even terug naar vrijdag 17 november. Een door Liander ingehuurde aannemer voert vanaf de Van Heemstraweg, aan de kant van de Waal, een zogenoemde gestuurde boring uit. Daarbij wordt er over grote afstand diep in de grond geboord, in dit geval om extra kabels te kunnen trekken voor uitbreiding van het immer overbelaste stroomnet.

De bedoeling is zo’n 300 meter verderop onder de Van Heemstraweg door te gaan en ergens in de Hogewaldstraat naar boven te komen. Maar al aan het begin van die straat gaat het mis.

De aannemer, die een heel stuk verderop met een soort joystick de boor bedient, heeft het gevoel dat hij ‘ergens’ tegenaan zit. Omwonenden voelen rond 15.00 uur een kwartier lang alles in hun huis trillen. Als de boor uiteindelijk toch doorschiet en richting het beoogde eindpunt gaat, lijkt er niets aan de hand.

Totdat later die vrijdagmiddag bij de waterzuiveringsinstallatie naast afvalverwerker ARN een installatie wordt aangezet om gezuiverd afvalwater richting de Waal – 3 kilometer verderop – te pompen.

Grote hoeveelheden water

Dan wordt duidelijk wat er is misgegaan. De Liander-aannemer heeft aan het begin van de Hogewaldstraat tegen de leiding aangezeten waar dat water doorheen loopt. Die leiding, met een diameter van 1.60 meter de grootste die Waterschap Rivierenland heeft, vervoert normaliter al het gezuiverde water van Nijmegen, Beuningen en Wijchen richting de Waal.

Maar de druk die al dat water – liefst 16.000 kuub per uur – nu veroorzaakt, zorgt dat de toch al beschadigde leiding verder openbarst. Niet veel later komen grote hoeveelheden water onder het asfalt uit. Omwonenden weten niet wat ze zien, in een mum van tijd staat hun hele straat blank.

Meestal is een leiding¬breuk in een dagje of nachtje wel klaar, maar dit was wel even anders

Dewi de Ruiter ligt net in bed, klaar om te gaan slapen, als zijn telefoon gaat. Het is 23.00 uur en de uitvoerder van aannemer GMB Services, waarmee Waterschap Rivierenland een contract heeft, heeft calamiteitendienst. Of hij snel naar Beuningen wil komen.

Daar blijkt het goed mis te zijn, ziet hij al snel. Meestal is een leidingbreuk in een dagje of nachtje wel klaar, maar dit was wel even anders. Het gaat hier om een grote buis, op 4 meter diepte. Dat is niet binnen een dag te maken. Als calamiteit maak je dit eigenlijk nooit mee, je hebt het hier over een reparatie van de buitencategorie.”

Uiterst voorzichtig

In de drie weken die volgen, volgen complexe voorbereidingen. Omdat de leiding zo diep ligt, zo groot is én er allemaal andere kabels en leidingen overheen lopen, moet de buis uiterst voorzichtig worden uitgegraven.

We hebben een damwandkuip geslagen, waarin we zijn gaan werken, vertelt De Ruiter. Eigenlijk maak je een zandbak met een muur. Toen moesten we het grondwater wegpompen, voordat we konden beginnen met graven, zonder andere kabels en leidingen te raken.

Uiteindelijk komt de beschadigde buis bloot te liggen en kost het nog een week om die in oude staat te herstellen. Op 17 december, precies een maand nadat de ellende was begonnen, is de leiding gerepareerd. Drie dagen later, vlak voor de feestdagen, kan de boel weer in gebruik genomen worden.

Opnieuw

Maar daarmee is de wegafsluiting, die oorspronkelijk begon voor de werkzaamheden van Liander, nog niet voorbij. Gisteren (vrijdag) zijn de damwanden eruit gehaald, dan moeten de sloot en straat nog teruggebracht worden in originele staat, en het weiland waar onder meer de bouwkeet staat moet worden hersteld.

GMB denkt daar nog een week of drie voor nodig te hebben. En die gestuurde boring van Liander? Die moet opnieuw. Nu maar hopen dat het bij een tweede poging wél goed gaat.

Bron: Gelderlander (DPG), 13 januari 2024

Foto: Chris Pennarts