Handreiking verordening kabels en leidingen en omgevingsplan

๐˜‹๐˜ฆ ๐˜๐˜•๐˜Ž ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ โ€˜๐˜๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ป๐˜ข๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏโ€™ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ. ๐˜Ž๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ Omgevingswet. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ข๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ณ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ.

Deย handreiking geeft aan welke artikelen uit de modelverordening vรณรณr 1 januari 2032 in het Omgevingsplanย opgenomen โ€˜moetenโ€™ worden. Ook worden de artikelen vermeld die juist nรญet mogen worden opgenomen in het omgevingsplan.

Gemeenten kunnen de handreiking en de voorbeeldbepalingen gebruiken bij het aanpassen van hun verordening werkzaamheden kabels en leidingen in samenhang met het opbouwen van het integrale omgevingsplan. De handreiking en de bijbehorende voorbeeldbepalingen kunnen daarbij dienen als bron van inspiratie.

Deย VNGย maakt samen met GPKL in 2024 een start met het inhoudelijk vernieuwen van de modelverordening werkzaamheden kabels en leidingen. Dat gebeurt mede aan de hand van de adviezen in deze handreiking.

Het GPKL ziet deze handreiking als een startdocument voor gemeenten. Hiermee kunnen gemeenten al voorsorteren op kabels en leidingen in het Omgevingsplan.

Let op! De handreiking is niet volledig รฉn in de Omgevingswet zit nog een weeffout als het gaat over kabels en leidingen.

Bron: VNG