Omgevingswet weer vertraagd, netbeheerders maken staalkaart voor omgevingsplannen

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Op zijn vroegst treedt de wet nu in oktober in werking. Branchevereniging Netbeheer Nederland heeft ondertussen alvast een staalkaart gepubliceerd die gemeenten kan helpen bij het inpassen van energie-infrastructuur in hun omgevingsplannen.

Staalkaart voor omgevingsplannen

Terwijl inwerkingtreding van de Omgevingswet dus nog even op zich laat wachten, wordt er bij gemeenten en provincies al wel voorgesorteerd op de nieuwe wetgeving. De energietransitie betekent dat er de komende jaren veel nieuwe wind- en zonneparken en energie-infrastructuur ruimtelijk mogelijk gemaakt moet worden. Gemeentelijke omgevingsplannen zullen daarbij de komende jaren een belangrijk instrument zijn om bijvoorbeeld de Regionale Energiestrategieën om te zetten in ruimtelijke plannen.

Om gemeenten daarbij te helpen, heeft Netbeheer Nederland de staalkaart ‘Elektriciteit en gas in het omgevingsplan’ opgesteld. De staalkaart is bedoeld voor gemeenteraden en ambtenaren die zich bezighouden met het opstellen van omgevingsplannen. De staalkaart biedt volgens Netbeheer Nederland “inzicht in de wet- en regelgeving waaraan gemeenten moeten voldoen, en waar zij rekening mee moeten houden bij de inpassing van energie-infrastructuur in het omgevingsplan”. Het gaat dan bijvoorbeeld over externe veiligheid, geluidsbelasting en magneetvelden.

Netbeheer Nederland zal de staalkaart steeds aanpassen aan “de kennis en ervaring die gemeenten en netbeheerders gaan opdoen met de Omgevingswet”, schrijft de branchevereniging.

Bron: Energeia, 2 januari 2022