Non-paper herziening richtlijn kostenreductie breedband (NL/DK/SE)

Telecomaanbieders lobbyen al heel lang bij landelijke ministeries om zo laag mogelijke aanlegkosten van hun. Zij beloven hiervoor dat ze de uitrol van glasvezel versnellen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is hier gevoelig voor, maar ook diverse andere Europese parlementen. In veel landen gaat het nog niet zo snel als in Nederland.

De Europese Commissie werkt daarom aan de herziening van de richtlijn kostenreductie breedband (Broadband Cost Reduction Directive, 2014/61/EU). Met de herziening wil de Commissie verbeteringen doorvoeren die tot doel hebben om de aanlegkosten voor breedbandnetwerken te verlagen en zo de uitrol van snel internet te stimuleren. Een concreet voorstel wordt rond deze zomer verwacht.

In aanloop naar de herziening heeft Nederland samen met Denemarken en Zweden een non-paper (de Nederlandse vertaling) opgesteld en gestuurd naar de Europese Commissie. In het EU brede belang van digitalisering steunt Nederland de herziening van de richtlijn. Tegelijkertijd roept Nederland samen met Denemarken en Zweden wel op om oog te houden voor de specifieke en uiteenlopende situaties in lidstaten en het belang van kosten-efficiënte maatregelen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, 19 mei 2022