Lianders omgewaaide houten elektriciteitspalen maken plaats voor versnelde bekabeling

Op enkele plekken in Nederland bevinden zich nog bovengrondse laagspanningslijnen. Door het stormachtige weer in februari gaat Liander de laatste meters hiervan nu versneld verkabelen. Enexis en Stedin hebben ook nog bovengrondse netten maar laten die voorlopig staan.

Afgelopen maand raasden in korte tijd meerdere stormen over Nederland. Corrie, Dudley, Eunice en Franklin brachten in heel Nederland schade toe aan daken en bomen, maar ook aan een van de laatste stukjes bovengronds laagspanningsnet. Eind januari blies storm Corrie een aantal houten elektriciteitspalen omver langs de Rottekade in Zevenhuizen (Zuid-Holland). Deze palen vormden het allerlaatste stukje bovengronds elektriciteitsnet van netbeheerder Liander; veertien huishoudens kwamen tijdelijk zonder stroom te zitten.

Een noodnet was snel aangelegd, waardoor de getroffen bewoners dezelfde avond weer stroom hadden. Maar de bovengrondse palen, die uiteindelijk toch vervangen zouden worden door ondergrondse kabels, zijn onherstelbaar beschadigd. Liander legt daarom nu versneld een ondergronds net aan ter vervanging van de houten palen.

Enexis en Stedin hebben nog wel bovengrondse netten, en zullen die voorlopig ook nog bovengronds houden. In het verzorgingsgebied van Stedin gaat het volgens woordvoerder Else de Kwaasteniet om een bovengronds laagspanningsnet in Zuid-Holland van in totaal zo’n honderd kilometer. Via dit net wordt nog stroom geleverd aan huizen en bedrijven in de landelijke gebieden rondom Berkenwoude, Reeuwijk, Gouderak, Driebruggen, Vlist, Bodegraven, Nieuwerkerk, Moordrecht en Waddinxveen. Stedin verkent volgens De Kwaasteniet de mogelijkheden om een deel van het bovengrondse net te verkabelen.

Het resterende bovengrondse net van Enexis is weer een ander verhaal. Enexis heeft nog een bovengronds net voor laagspanning en openbare verlichting (OVL) van ruim 7 kilometer in de gemeente Baarle-Nassau, bij het dorp Castelré. Dit net staat op betonnen palen, in totaal 181 stuks.

Het laagspannings- en OVL-net in Baarle-Nassau is een geval apart, omdat Belgisch en Nederlands grondgebied in dit deel van Noord-Brabant door elkaar lopen. Het bovengrondse net is in dit geval eigendom van Enexis, maar in beheer bij de Belgische netbeheerder. Er zijn om die reden geen concrete plannen om dit net ondergronds te brengen, zegt Enexis-woordvoerder Tim van Ham.

Bron: Energeia, 7 maart 2022