Liander onderzoekt congestiemanagement in acht nieuwe gebieden

Regionaal netbeheerder Liander gaat in acht gebieden onderzoek doen naar de mogelijkheid van congestiemanagement omdat nieuwe knelpunten zijn ontstaan. Het gaat om gebieden in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland. Dat heeft het bedrijf donderdag bekend gemaakt.

In Amsterdam draaien de problemen voor grootverbruikersaansluitingen rond afname. Nieuwe aansluitingen voor verbruik zijn al enige tijd niet meer mogelijk in Noord en het westelijk deel van de stad, inclusief het havengebied. Rondom transformatorstation Basisweg, aan de zuidrand van het havengebied tegen stadsdeel Nieuw-West aan, gaat Liander nu voor verbruik onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement. Aan de IJmond zal Liander hetzelfde doen bij station Velsen, naast Tata Steel. In de kop van Noord-Holland zijn het centrum van Den Helder (transformatorstation Vogelwijk; voor verbruik) en Heerhugowaard-Noord (verbruik en teruglevering) aan de beurt.

In de provincie Gelderland is Nijmegen-Noord (verdeelstation De Waalsprong) weer in onderzoek voor verbruik en teruglevering. Deze stadsuitbreiding aan de overzijde van de Waal is dat al eerder geweest. Ook in 2019 deed Liander onderzoek en kwam toen tot de conclusie dat congestiemanagement niet mogelijk was. Het nieuwe onderzoek betreft echter een deel van het beleverde gebied dat toen niet onder het toenmalige onderzoek viel, aldus een woordvoerder van Liander.

Om de groei van bedrijven en woningen in Nijmegen-Noord aan te kunnen besloot Liander in 2020 ook om een extra elektriciteitskabel aan te leggen van onderstation Bemmel naar bedrijventerrein Park 15. Dankzij die kabel kon Liander 34 aanvragen naar (extra) capaciteit honoreren, aldus Liander destijds.

In de provincie Flevoland is de stad Almere aan de beurt voor onderzoek doen naar de mogelijke toepassing van congestiemanagement voor verbruik. Transformatorstation Almere ligt aan de zuidrand van Almere Stad. In Friesland gaat het voor verbruik om Makkum, en bij Rijperkerk om verbruik en teruglevering.

Landelijke capaciteitskaart elektriciteitsnet – invoeding

De landelijke capaciteitskaart elektriciteitsnet van Netbeheer Nederland voor invoeding van stroom op het net voor grootverbruikersaansluitingen groter dan 3x80A per 4 augustus. Betekenis van de kleurcodes: Transparant: (nog) geen transportschaarste. Geel: transportschaarste dreigt, er geldt een aangepast offerteregime. Oranje: vooraankondiging structurele congestie bij ACM. Rood: structureel congestie, nieuwe aanvragen voor transport worden niet gehonoreerd. (Bron: Netbeheer Nederland)

Bron: Energeia, 5 augustus 2022