Het kabinet ziet vijf concrete opties om vergunningsprocedures voor energieprojecten te versnellen, zoals invoering van een maximale vergunningstermijn en vrijstelling voor kleinere bouwwerken zoals transformatoren. Volgens het kabinet is ook tijdswinst te halen door mogelijkheden in de huidige wet- en regelgeving beter te benutten.
Eén van de opties is het vergunningvrij maken van bepaalde kleinere bouwwerken. Deze optie zou vooral het werk van de regionale netbeheerders moeten vergemakkelijken. De komende jaren zijn er veel extra transformatorhuisjes nodig om het elektriciteitsnet goed te laten functioneren. Deze gebouwtjes vallen echter vaak (net) niet binnen de huidige categorie vergunningvrije bouwwerken van maximaal 15 vierkante meter en een hoogte van 3 meter. Nu al merken veel gemeenten dat de vraag naar dergelijke vergunningen oploopt.
Clasht de e-netbeheerder met de woningbouwopgave?
Regionale netbeheerders benaderen gemeenten met standaardvoorwaarden voor het plaatsen van transformatorhuisjes, waaronder steeds vaker een eeuwigdurend, onvoorwaardelijk zakelijk recht. Als gemeenten deze niet accepteren, dreigen enkele netbeheerders met uitstel van plaatsing en rechtszaken, met gevolg een (dreigende) vertraging van een project. Naast vertraging is ook een gefrustreerde samenwerking voor beide partijen niet prettig en dit kost tijd en negatieve energie. Deze signalen komen veel binnen bij GPKL en daarom is er een community of practice gestart met gemeenten om de situatie te bespreken en actie te ondernemen. Immers, we hebben allemaal te maken met een oplopende druk op de ondergrond en juist ook gemeenten willen de maatschappelijk beste keuze mét medeneming van de belangen van de netbeheerders. Wilt u meedoen met de community, mail naar info@gpkl.nl.
Bron: deels Energeia, 24 maart 2023