Glasvezelnieuws

Vandaag, 11 januari, publiceerde ACM de telecommonitor. Eind 2022 zijn er voor het eerst meer abonnementen via glasvezel dan koper, hoewel de vergelijking met sim-kaarten en met name ‘data only’ misschien nog wel interessanter zou zijn om te analyseren. Zie hier het nieuwsbericht van de ACM.

Een recordgroei aan aanleg van glasvezel in 2022. Een miljoen aansluitingen werden toegevoegd. Deze staan nog niet allemaal ‘aan’. Ook landelijke kranten hebben nu aandacht voor wat er allemaal speelt op dit thema, zoals hier de Volkskrant met een reportage vanuit Winsum waarin het specifiek over het ‘handdoekje leggen’ gaat.

In 2020 kondigde KPN groots aan vanaf 2023 het kopernetwerk uit te faseren. Vanaf medio februari gaat het programma delen van het netwerk buiten gebruik stellen, in stapjes, na pilots in zes proefgebieden. Krijg je hier vragen over vanuit bedrijven in je gemeente? KPN heeft een aankondigingstermijn van 36 maanden, maar veel adressen stonden vorig jaar al op deze lijst. Verwijs ze naar KPN zelf om dit uit te zoeken. En is een gebied geheel buiten gebruik gesteld? Laat dat alle ontwikkel- en beheercollega’s weten zodat bij werkzaamheden KPN gecontacteerd kan worden het net te verwijderen.