Gemeente Den Haag verdeelt FTTH-wijken tussen KPN en ODF

De Gemeente Den Haag heeft bemiddeld tussen KPN en T-Mobile/Open Dutch Fiber (ODF), meldt het FD. De uitkomst is dat beide bedrijven ‘hun’ deel van de stad gaan verglazen, zonder overlap. De volledige verglazing wordt daarmee ook twee jaar sneller uitgevoerd.

Onder leiding van de gemeente hebben de bedrijven adressen in de gemeente verdeeld. Beide bedrijven sluiten voor het eind van 2023 de helft van de adressen aan. Daarbij blijven ze uit elkaars vaarwater, totdat vrijwel de hele stad glasvezel heeft. Willen ze daarna alsnog overbouwen, dan moet er minstens een jaar tussen zitten, om de overlast voor bewoners te beperken.

Gemeente dwingt partijen aan tafel

De twee bedrijven beconcurreren elkaar met aankondigingen van uitrol per wijk. Het stadsbestuur wil niet in de situatie komen dat sommige wijken twee netwerken krijgen en andere wijken géén FTTH, of pas jaren later.

Wethouder Economie Saskia Bruines vertelt dat ze intensief onderhandeld heeft met KPN en ODF. De bedrijven willen niet gezamenlijk aanleggen. De gemeente verleent de vergunningen, dus moet zij sowieso alle plannen inhoudelijk beoordelen. De gemeente heeft vervolgens afspraken gemaakt om overlap en overbuild te voorkomen.

Den Haag heeft overlegd met de ACM, om te weten of de tijdelijke verdeling niet in strijd is met de mededinging. Een woordvoerder van de ACM benadrukt in een reactie op de Haagse afspraken dat gemeenten partijen nooit mogen dwingen tot dit soort afspraken. En het mag nooit verboden worden om een tweede of derde glasvezelverbinding aan te leggen.

KPN wil groen over magenta

Joost Steltenpool van KPN zegt tegen het FD dat het bedrijf nog steeds van plan is om de hele stad Den Haag uiteindelijk te verglazen. De afstemming is nodig omdat bouwprojecten een lange voorbereidingstijd hebben. De gemeente kan eisen stellen als zij niet wil dat in korte tijd de straat open wordt gebroken.

Miriam van Deursen van T-Mobile zegt dat het bedrijf niet zal aanleggen in wijken waar KPN al heeft aangelegd. “Het liefst hadden we de hele stad verglaasd. Maar overbouw vinden we geen optie. Er zijn nog genoeg plekken waar helemaal geen glasvezel is.” Zij vindt de Haagse aanpak een voorbeeld voor de rest van het land. Bedrijven willen zekerheid hebben, consumenten willen dat de aanleg netjes gaat.

KPN en ODF zijn ook allebei actief in het naburige Zoetermeer.

Bron: Telecompaper, 4 april 2022