Eerste snellaadstation LEAP24 geopend

LEAP24 heeft donderdag 12 mei officieel zijn eerste snellaadstation in Nederland in gebruik genomen. Het nieuwe station ligt op het bedrijventerrein Almere Gooisekant en is geopend door wethouder Jan Hoek van de gemeente Almere en LEAP24-oprichter Pelle Schlichting. Het nieuwe snellaadpunt is ruim ingericht, waardoor het bij uitstek geschikt is voor het opladen van elektrische bestel- en vrachtwagens.

Het snellaadstation in Almere telt vier snelladers. Hiermee kunnen elektrische auto’s tot 120 kW per uur opladen. Dat is bijna tien keer sneller dan bij een openbare laadpaal aan de straat. De laadplekken zijn extra ruim met het oog op bestel- en vrachtwagens. Een voertuig van 11 meter lang en 3 meter breed kan makkelijk op één van de vier parkeervakken terecht. Dit laadstation is openbaar toegankelijk en ook personenvoertuigen zijn in Gooisekant snel oplaadbaar.

Uitbreiding laadpunten
Naast het snellaadstation in Almere, zijn in Geleen en Rotterdam ook laadstations van LEAP24 in aanbouw. Het aantal laadpunten voor grote en kleine voertuigen wordt de komende jaren flink uitgebreid. In 2026 wil het bedrijf zo’n tweehonderd locaties in Nederland hebben. Zo kunnen niet alleen personenvoertuigen snel weer de weg op, maar straks ook de grotere ‘veel rijdende’ bestelbussen en vrachtwagens.

Op weg naar ZES
27 steden, waaronder Almere, hebben de ambitie uitgesproken voor 2025 te beschikken over zero emissie stadslogistiek (ZES). Op die manier verminderen ze de CO₂-uitstoot in steden en verbetert de luchtkwaliteit. Elektrisch rijden past goed binnen die ambitie. Elektrische voertuigen zijn schoon, stil en zuinig waardoor ze bijdragen aan een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. LEAP24 maakt met de snellaadstations het overstappen op elektrisch rijden aantrekkelijker voor wegtransport zoals taxi’s, bestelbussen en vrachtwagens.

LEAP24 is in 2021 opgericht met als doel de overstap naar schone mobiliteit zo gemakkelijk en soepel mogelijk te maken. Het bedrijf is opgericht door Pelle Schlichting en opereert vanuit Amersfoort. Als voorloper in de wereld van laadstations voor groter wegvervoer werkt het bedrijf aan een basisnetwerk dat in de toekomst Nederland en uiteindelijk Noordwest-Europa voorziet van goed bereikbare laadstations op bedrijventerreinen.

Een dergelijke installatie is vergunningplichtig, ook op particulierterrein.

Bron: Infrasite.nl, 16 mei 2022