De Telecommonitor is er weer

Hoeveel glasvezelkabels liggen er eigenlijk? En is CAI nog zoveel in gebruik? (jazeker!). Belangrijke informatie voor besluitvormers, maar ook in gesprek met de netbeheerders die in jouw gemeente actief zijn. ACM publiceert ieder kwartaal de telecommonitor, waarvoor alle grotere telecom-partijen hun cijfers aanleveren. De cijfers lopen altijd een kwartaal achter, dus dit gaat over de periode maart-juni 2023. De ACM verifieert deze gegevens en kan zo beter toezicht houden op deze markt. Wil je zelf kijken in de cijfers? ACM houdt ook een interactief dashboard bij waarop je naar jouw regio kunt gaan en cijfers in kunt zien vanaf 2013.

Glasvezel en andere breedband

Breedband wordt door ACM gebruikt voor verschillende fysieke netwerken voor telecommunicatie (internet, bellen, tv).

  • In het tweede kwartaal van 2023 werden er 440 duizend nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd, waarmee het totale aantal op 6,37 miljoen komt (correctie: in het eerste kwartaal van 2023 werd nog een aantal van 6,14 miljoen gerapporteerd. Dit is gecorrigeerd naar 5,93 miljoen).
  • Het aantal huishoudens met een glasvezelinternetabonnement steeg tot 2,60 miljoen, een toename van 100 duizend vergeleken met het vorige kwartaal.
  • Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via koper daalde echter met 28 duizend naar 1,95 miljoen
  • het aantal abonnementen voor breedbandinternet via de kabel met 35 duizend verminderde tot 3,38 miljoen.

Mobiel

In het tweede kwartaal van 2023 waren er 21,8 miljoen mobiele aansluitingen, een stijging van 28.475 ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aantal verzonden sms’jes groeide in het eerste kwartaal met 5 procent tot 547 miljoen, terwijl het aantal belminuten op mobiele netwerken stabiel bleef op 9,7 miljard. Het mobiele dataverbruik vertoonde daarentegen een aanzienlijke stijging: toestellen met 06- of 097-nummers verbruikten 514 miljoen gigabytes aan data, een toename van 88 miljoen gigabytes.

Machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om auto’s of om apparaten (zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters) die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg in het tweede kwartaal van 2023 met 1 miljoen aansluitingen naar 16,5 miljoen.

Bron: ACM, 1 november 2023. Lees daar ook het volledige bericht.