Computable awards 2021

Ieder jaar is de uitreiking van deze awards voor het meest vooruitstrevende, geslaagde ICT-project. Dit jaar is er ook een ondergronds project genomineerd waaraan onder andere de basisregistratieondergrond heeft gewerkt.

De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject nomineert het project ‘Hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur’. Dit project gaat over inzet van ict bij het verkennen van hergebruik en ontmanteling van de bestaande olie- en gasinfrastructuur, zowel op land als op het Nederlandse deel van de Noordzee. Het project is opgeleverd in de vorm van een digitaal bladerboek (StoryMap) rondom 3D- en 2D-kaarten, digital twins, afbeeldingen en video’s.

Voor dit project zijn diverse digital twins gebouwd: 3D digitale tweelingen van de boven- en ondergrond. Daarbij zijn diverse data- en gegevenssets van verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld. Deze digital twins faciliteren discussies en maken specialistische kennis toegankelijker voor een breed publiek. Door deze twins aan te bieden in een digitaal scrollboek wordt de lezer op een laagdrempelige en eenvoudige manier geleid door complexe materie. Het scrollboek is interessant om door te nemen voor iedereen die werkt aan beleid en communicatie waarbij de ondergrond een grote (onzichtbare) speler is.

Bron: Computable

De inzending in de vorm van het scrollboek vind je hier (StoryMap; Geodan; TNO; Nexstep; Nogepa; EBN; Neptune Energy; Min. EZK & BZK).