Arnhemse deelfietsen laden draadloos op via stoeptegel

In Arnhem worden deelfietsen van verhuurder Bondi draadloos opgeladen via een stoeptegel van ontwikkelaar en producent TILER. De fiets met de speciale oplaadstandaard op de laadtegel parkeren is voldoende om de fiets op te laden via inductie. De tegel wordt als een gewone stoeptegel gelegd en aangesloten op het reguliere stroomnet en wordt op afstand beheerd.

‘Een briljant en tegelijk simpel idee’, vindt wethouder duurzame mobiliteit Nermina Kundi. ‘Een prachtig voorbeeld van hoe je met creatieve innovatie zo’n praktisch concept bedenkt.’ Arnhem heeft de primeur op de openbare weg, maar de TILER is al beschikbaar in een hotel en een P+R in Amsterdam. 

Het idee is ontstaan vanuit een project van de TU Delft en vervolgens opgepakt door een van de oprichters, Christiaan van Nispen. Hij komt uit de wereld van autoladen, maar realiseerde zich dat fietsen beter is voor de korte afstanden. ‘Door het gebruik van de elektrische fiets zo makkelijk mogelijk te maken, pak je nog sneller de fiets.’  

De fietsstandaard is te koppelen aan alle soorten accu’s, belooft het bedrijf. De oplaadsnelheid is dezelfde als via een kabel. Het bedrijf werkt aan een standaard die sneller opladen mogelijk maakt. 

Het systeem is ook handig voor aanbieders van deelfietsen. ‘Deelfietsaanbieders gaan nu op pad om lege batterijen van fietsen te wisselen’, legt Van Nispen uit. ‘Dat is een erg kostbare operatie die met TILER niet meer nodig is. Het doel is een heel TILER-netwerk te creëren waar naast de elektrische fiets bijvoorbeeld ook bakfietsen en scooters van alle verschillende aanbieders geladen kunnen worden.’ 

Bron: Stadszaken, 29 oktober 2022

Note GPKL: Onder het trottoir liggen extra kabels om dit laden mogelijk te maken.