Arnhem krijgt internationaal testcentrum voor EV en laadinfra

Kennis- en innovatieplatform ElaadNL gaat in Arnhem een internationaal testcentrum bouwen voor elektrische voertuigen en laadpalen. Deze woensdag hebben Provinciale Staten van Gelderland ingestemd met een financiële bijdrage. Naar verwachting zal het testlab na de zomer in gebruik genomen worden.

ElaadNL verwacht dat in de toekomst niet alleen personenauto’s, maar ook veel andere soorten voertuigen elektrisch zullen worden, van motoren tot vrachtwagens en van binnenvaartschepen tot kleine vliegtuigen. “Omdat deze elektrische voertuigen ook moeten kunnen laden is het van groot belang dat ze naast de gebruikelijke tests als vervoersmiddel (RDW) ook als stroomvragers getest worden”, stelt ElaadNL.

Daarom bouwt het platform in Arnhem een groot, internationaal nieuw testlaboratorium waar bedrijven hun elektrische voertuigen en laadapparatuur kunnen testen. De verwachting is dat het op 1 september klaar is voor gebruik. Het testlab zal zich onder meer onderscheiden door de mogelijkheid om ook zware voertuigen, zoals e-trucks en bussen, te testen. Daarvoor krijgt het lab “meetapparatuur en speciale laadinfrastructuur waarbij met hoge vermogens in korte tijd veel stroom geladen kan worden”.

ElaadNL houdt zich bezig met onderzoek en tests op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Veel van het werk van ElaadNL spitst zich toe op smart charging. In 2018 en 2019 organiseerde ElaadNL al eens tweedaagse ‘testivals’, waar bedrijven van over de hele wereld hun elektrische voertuigen en laadpalen konden testen. Het nieuwe centrum in Arnhem moet zulke tests het hele jaar door mogelijk maken.

Daarnaast zal het testlab faciliteiten hebben om de ICT rondom het laden te testen. Daarbij gaat het volgens ElaadNL om “de hele keten, van auto, laadpaal, tot backoffice en de interactie met andere elementen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en home energy managementsystemen”. Ook de cyberveiligheid van deze communicatiesystemen zal in het lab getest kunnen worden.

Connectr
Het nieuwe testlab van ElaadNL wordt onderdeel van het energiecluster op bedrijvenpark Kleefse Waard in Arnhem en zal ook onderdeel zijn van Connectr, een initiatief om innovatieve bedrijven te koppelen aan opleidingen en leerwerkplaatsen. Connectr is een vijfjarig programma van de gemeente Arnhem, provincie Gelderland, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), ondernemersnetwerk Kiemt, ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en het industriepark Kleefse Waard.

Woensdag 3 maart hebben Provinciale Staten van Gelderland ingestemd met een provinciale bijdrage aan Connectr van €4,6 mln. Van deze bijdrage is €1,12 mln bedoeld voor het testlab van ElaadNL. Daarnaast draagt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat €1 mln bij aan het centrum, en ook ElaadNL zelf investeert volgens woordvoerder Eric van Kaathoven ongeveer €1 mln.

Bron: Energeia, 3 maart 2021