Agentschap Telecom wordt Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

De toezichthouder Agentschap Telecom gaat vanaf 1 januari 2023 verder onder de naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat heeft de overheidsinstantie aan AG Connect laten weten. De toezichthouder behoudt zijn huidige taken, maar gaat ook nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van Nederland.

Het Agentschap Telecom (AT) is de toezichthouder op het gebied van telecommunicatie- en IT-netwerken in Nederland. Als gevolg van de toenemende digitalisering wordt dat een steeds groter domein en neemt ook het aantal opdrachtgevers toe, vertelde directeur-hoofdinspecteur Angeline van Dijk vorig jaar al aan AG Connect. “Vroeger hadden we alleen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat te maken, maar we zitten nu ook veel bij Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie aan tafel. Het werkveld is zich dus aan het verbreden, zeker met de verdieping rondom cyber. We moeten ons echt doorontwikkelen naar een Autoriteit Digitale Infrastructuur.”

Het is belangrijk dat de overheid vat krijgt op de gehele digitale infrastructuur.

De benaming ‘Agentschap’ past volgens de organisatie echter niet helemaal meer, aangezien er meer geïnvesteerd wordt in de toezichtstaken en deze intensiever worden. Met digitalisering komen immers ook nieuwe kwetsbaarheden en risico’s mee, die maken dat “maatschappelijke belangen en publieke waarden onder druk staan”. Daarnaast is het volgens de organisatie belangrijk dat de overheid vat krijgt op de gehele digitale infrastructuur. “Daarvoor is een sterke Rijksinspectie nodig die het geheel overziet, kansen en risico’s tijdig signaleert en in kan grijpen als dat nodig is.”

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Daarnaast verdwijnt ‘Telecom’ dus uit de nieuwe naam, aangezien dat de lading volgens de toezichthouder niet meer dekt. De nieuwe naam wordt dus Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. De naamswijziging en hernieuwde focus worden op 7 november officieel gepresenteerd aan minister Micky Adriaanse van Economische Zaken en Klimaat. De minister brengt die dag ook een bezoek aan het nieuwe kantoor van AT in Amersfoort.

Digitale veiligheid

Maar niet alleen de naam van AT verandert per 1 januari 2023. Ook krijgt de nieuwe Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een hernieuwde focus, naast de taken die de organisatie nu al heeft. Zo gaat de toezichthouder nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van ons land, wat inhoudt dat er veel gelet wordt op betrouwbare netwerken, betrouwbare slimme apparaten en een veilig gebruik van het internet.

Bron: iBestuur, 3 november 2022