Afspraken over volledig afsluiten

In het Synfra-gebied (deel N-Brabant en Limburg) hebben diverse gemeenten het convenant ‘volledig afsluiten’ getekend. Dit convenant is genuanceerder dan de titel doet vermoeden, maar gaat heel duidelijk uit van het principe afsluiten waar dit anders ingewikkeld of onveilig wordt.

Het creëren van een veilige omgeving voor omwonenden, verkeersdeelnemers en medewerkers bij ondergrondse werkzaamheden staat voor gemeenten voorop. De gemeenten die hebben getekend zijn Tilburg, Breda, Altena, Bergen op Zoom, Roosendaal, Dongen, Drimmelen (zie foto), Geertruidenberg, Halderberge en Woensdrecht. De komende periode volgen nog andere gemeenten.

Korter volledig afsluiten versus langer deels aanmodderen

Wanneer er in de grond moet worden gewerkt, is de gemeente daar nauw bij betrokken. Voor hen ligt de zorg logischerwijs bij de inwoners en ondernemers. Werkzaamheden zorgen altijd voor overlast, ongeacht of de weg volledig wordt afgesloten of niet. Inmiddels blijkt dat in de perceptie van omwonenden en verkeersdeelnemers er zeker niet meer overlast wordt ervaren wanneer de weg volledig wordt afgesloten. Naast dat het veel veiliger is voor alle betrokkenen, kan er veel efficiënter worden gewerkt waardoor de werkzaamheden eerder klaar zijn. Dat laat ook het recente voorbeeld in Tilburg zien.

Mooi voorbeeld in Tilburg
In het Brabants Dagblad is te lezen dat de gemeente Tilburg midden in het centrum heeft gekozen voor volledig afsluiten. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook omdat werkzaamheden eerder klaar zijn. In plaats van 8 tot 9 weken, ligt de weg nu slechts 16 dagen open.

Ander combi-gebieden in Nederland

Veel aannemers en netbeheerders uit de rest van Nederland tonen interesse in deze werkafspraken.

Bronnen: Synfra, 4 december 2023